Diepzinnige, intellectuele concepten
Marco Müller
Rutz ★★★
Berlijn, Duitsland
Wat is het eerste restaurantadres in Berlijn voor een Adria, Aduriz of Achatz? Waar moet je absoluut heen? Restaurant Rutz – een instituut, een legende. In 2001 opende Lars Rutz, een schitterende ster in de sommelierswereld, het restaurant samen met zijn partner Anja Schröder. Aan boord waren ook Carsten & Anja Schmidt, die een gevestigde wijnwinkel runnen. Een concept met de eenvoudige formule: goed eten, goede wijnen en goede prijzen wordt goed ontvangen. De bar werd bekend en beroemd. In 2003 sterft Lars Rutz echter aan kanker. Bekende sommeliers als Jürgen Hammer, Hendrick Canis en Billy Wagner maken voortaan een stop in het Rutz. Ralf Zacherl was in de keuken. Marco Müller werkt sinds 2003 in het restaurant. In 2007 kreeg hij de eerste Michelinster voor de Rutz. In 2016 de zeer verdiende tweede en uiteindelijk ster nr. 3 in 2020 – als eerste en enige restaurant in Berlijn.
Tegenwoordig is Nancy Großmann de sommelier. Het recept voor succes uit de beginjaren is gebleven. Aangevuld met de zin “Voor ons is niet alleen de kwaliteit van de producten doorslaggevend, maar ook hun duurzaamheid en authenticiteit, en ook hun ambachtelijke oorsprong”. Volgens dit leidende principe creëert Marco Müller gerechten met intellectuele diepgang en soms met verbluffende technieken uit eigen pen. Hij ontwikkelt alle gerechten op basis van de gebruikte producten. Alles is verrassend individueel en verrassend van smaak, nooit onhandige effecten die om aandacht vechten.